Selasa, Mac 02, 2010

Keputusan STPM 2009

1) Safarina Md Fathoni: 3.75
2) Nur Hidayah Zainal Abidin: 3.50
3) Noorhazierah Latuwoh: 3.30
4) Nurhidayati Rajikan: 3.00
5) Zul Hadi Saimin & Mohd Naim Md Saad: 2.92

Isnin, Mac 01, 2010

Tahniah Buat Mereka


Gambar di atas: Safarina dan Norhazirah (2 dari kanan) sewaktu mewakili sekolah dalam pertandingan debat bahasa arab peringkat kebangsaan tahun 2009 lalu.

Buat pertama kalinya semenjak penubuhan SEMEKAR 20 tahun lalu, sekolah ini telah berjaya memperolehi 100% calon STPM 2009 prinsipal. Dalam keputusan yang diumumkan baru-baru ini, Safarina Mohd Fathoni memperolehi CGPA 3.75, diikuti Nurul Hidayah Zainal Abidin iaitu 3.50. Segulung tahniah buat semua calon dan pihak masjid al-Bukhari mendoakan agar mereka akan mendapat tempat di IPTA kelak.

Ahad, Februari 28, 2010

SAMBUTAN MAULIDURRASUL 1431

Pada 27 Febuari yang lalu, sekolah telah menyertai acara perarakan dan sambutan maulidurrasul peringkat daerah Ranau. Dalam acara tersebut, seramai 250 orang pelajar dan guru terlibat dalam perarakan yang bermula dari padang Pekan menuju ke dewan masyarakat Ranau. Kontijen sekolah telah berjaya menggondol pertandingan sepanduk dan disiplin perbarisan terbaik dan membawa hadiah wang tunai RM400. Apa yang lebih penting, majlis ini bertujuan bagi menzahirkan rasa cinta dan kasih kepada junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w. sebagai pemimpin agung seluruh umat.

Majlis Aku Janji Pelajar PMR, SPM dan STPM 2010

Bertempat di Dewan al-Syafie dan bertarikh 25 Febuari, majlis Aku Janji Pelajar PMR, SPM dan STPM 2010 telah berlangsung. Majlis ini bertujuan bagi meningkatkan kesedaran kepada calon-calon PMR, SPM dan STPM berkenaan target dan usaha mereka dalam mencapai kegemilangan dalam peperiksaan masing-masing. Sambutan dari pihak ibu bapa amatlah membanggakan walaupun ada yang terpaksa datang dari jauh dan jatuhnya program ini pada hari pekerja. Majlis diakhiri dengan sesi dialog bersama dengan pihak pentadbir sekolah.

Kursus Pemantapan Solat

SEMEKAR, 20 Feb: Satu kursus telah diadakan iaitu kursus pemantapan solat bagi pelajar-pelajar tingkatan 1 dan 2, bertempat di masjid al-Bukhari. Kursus ini dihadiri oleh semua pelajar tingkatan 1 dan 2 sebagai peserta dan sebilangan fasilitator. Dijalankan selama 2 hari, kursus ini dimulakan dengan pembahagian kumpulan dan ceramah pengenalan solat oleh Ustaz Rezany Mohd Taufek. Upacara penutupan telah disempurnakan oleh Ustaz Aziz Muji, P.K. HEM sekolah. Semoga kursus ini memberi manfaat buat para peserta.