Isnin, Mac 04, 2013

TAHNIAH CALON PMR 2012


ANJUNG SYIMALIAH @ MASJID BUKHARI

Anjung Syimaliah (Pintu masuk utama muslimah) 

Pintu masuk ke ruang wudhuk 

Pintu masuk ke ruang solat 

Sebahagian daripada ruang rehat yang terdapat di anjung ini 

Petunjuk arah ke Anjung Taqwa (Artikel mengenai Anjung Taqwa akan menyusul)

Pintu masuk wudhuk muslimah yang lama  

Tembok penghalang pandangan asrama putera (di belakang tangki biru)

Dahulunya merupakan tempat lepak / beraktiviti bagi pelajar putera. Namun kini ia telah berubah wajah dan fungsi. Tempat ini merupakan pintu masuk utama bagi kaum muslimah khususnya pelajar puteri yang hendak menunaikan Ibadah di masjid ini.

Bermula tahun 2011, dengan hanya berdindingkan kayu papan nipis 'plywood' sebagai pemisah antara ruang lelaki dengan perempuan, sedikit-demi sedikit tempat ini dinaik taraf demi keselesaan para jemaah. Pada mulanya, projek pembinaan atap tambahan bagi ruang ini dan seterusnya pembinaan tembok pemisah kekal menggantikan papan nipis. Akhir sekali, diluaskan kawasan rehat pelajar dengan jubin sehingga menjangkau keluasan 20 kaki persegi dan dibina tembok setinggi 6 kaki bagi menghalang pandangan daripada asrama putera.

Selain daripada fungsi sebagai pintu masuk utama pelajar puteri, ruang ini juga berfungsi sebagai tempat mengulangkaji pelajaran bagi pelajar puteri yang uzur. Untuk projek berikutnya, pihak sekolah akan menambah baik lagi kemudahan dengan membina  pondok bacaan di hadapan anjung ini.