Selasa, Mei 18, 2010

SELAMAT HARI GURU 2010


Sebahagian guru yang berdedikasi

PIHAK MASJID AL-BUKHARI
MENGUCAPKAN
SELAMAT HARI GURU
SEMOGA MENJADI GURU YANG CEMERLANG

Selamat menempuh musim peperiksaan Pertengahan Tahun 2010


Sebahagian calon PMR 2010 sedang mengikuti ujian di Dewan al-Syafie

Bermula dari 10 Mei lagi, warga sekolah sibuk menjalani urusan peperiksaan. Guru sibuk menyiapkan urusan soalan dan pelajar pula sibuk dengan mengulangkaji pelajaran. Bagi pelajar menengah atas, peperiksaan berjalan mulai 10 Mei sehingga 21 Mei. Manakala bagi pelajar menengah rendah pula, mereka akan menghadapi peperiksaan seminggu kemudian.

Peperiksaan ini dijalankan bagi mengukur sejauh mana keupayaan pelajar dalam memahami apa yang telah diajar oleh guru mereka. Justeru, adalah diharapkan agar pelajar dalam mezahirkan proses pemahaman mereka dalam bentuk keputusan yang cemerlang. Pihak Masjid al-Bukhari mengucapkan selamat menjalani peperiksaan Pertengahan Tahun dan buat yang terbaik.

Aktiviti Kerohanian Jumaat 14 Mei 2010

Program pada hari tersebut dimulai dengan Iza'ah Quraniah yang diperdengarkan di serata sekolah mulai 11.50am. Kemuadian pelajar-pelajar melakukan tadarus Quran mulai 12.00pm dan mengakhiri tadarus mereka dengan membaca surah al-Jumuah dan al-Munafiqun.

Selepas itu, tazkirah jumaat menyusul dengan Syed Syazwan Watinin menjadi penyampainya. Dalam tazkirahnya beliau menegaskan melalui hadith Rasulullah bahawa seseorang hamba tidak akan melakukan perkara-perkara yang dilarang oleh Allah selagi dia dalam keadaan beriman. Tazkirah itu berlangsung selama 10 minit.

Bilal pada hari itu ialah adik Syarul Nizam Syamsudin dari kelas 3 Ismail al-Faruqi. Khatib, Us. Zaid Ali menyampaikan khutbah berkenaan jenis manusia menjalankan dakwah dan cabarannya. Beliau juga menambah bahawa SMKA perlu menjadi role model dalam menjalankan sebarang aktiviti kerana masyarakat sekeliling akan memerhatikan apa yang pihak SMKA lakukan.

Selesai solat Jumaat, berlangsung pula acara kerohanian Jumaat di kalangan pelajar puteri. Sesi tazkirah dan zikir dijalankan. Semoga program seperti ini terus dijalankan sebagai pengisian waktu Jumaat pada masa akan datang.