Isnin, Mei 31, 2010

Mengislamkan Perayaan Kaamatan

Kaamatan? Bagi yang tidak mengetahui, ia merupakan perayaan besar bagi kebanyakkan masyarakat di negeri Sabah, tujuan utamanya ialah bagi menzahirkan kesyukuran di atas kurniaan rezeki yang dinikmati (Biasanya dirujuk kepada hasil tuaian padi= padi sawah atau bukit).

Mengikut tradisinya, kebiasaannya masyarakat (terutama kadazan dusun) merayakan dengan mengadakan pelbagai acara tradisi seperti membuat hasil makanan berasaskan beras seperti nasi dalam bambu, kuih tapai nasi dan juga minuman tapai.

Kedatangan Islam sebenarnya banyak merubah kehidupan masyarakat kadazan dusun yang dahulunya mengamalkan cara hidup 'pagan' (animisme) kepada cara hidup mengikut cara Islam. Akan tetapi masih juga segelintir masyarakat Muslim Kadazan Dusun yang mengamalkan cara hidup dahulu dengan alasan ia merupakan tradisi yang perlu dipertahankan.

Sejauhmana kenyataan tersebut boleh digunapakai? Penulis bersetuju yang mana sesetangah tradisi dan adat boleh dikekalkan dengan syarat ia tidak bertentangan dengan ajaran Islam. Oleh itu, perayaan Kaamatan ini boleh disambut dengan mengubahsuai cara sambutannya. Sesuai dengan menzahirkan kesyukuran terhadap tuaian rezeki, maka kenduri kesyukuran dengan bacaan doa selamat boleh dilakukan. Dan di samping itu, pemberian zakat pertanian akan membuatkan lagi rezeki yang diperolehi bertambah berkat.

Pakaian tradisi masyarakat Kadazan Dusun juga boleh dikekalkan tetapi dengan sedikit pengubahsuaian, seperti pakaian perempuan yang mengikut ciri-ciri pakaian muslimah tetapi tidak meninggalkan ciri-ciri penting dan asas pakaian itu seperti sulaman emas dan manik-maniknya.

Di daerah Ranau khususnya, terdapat 3 buah institusi utama yang melibatkan pendidikan agama iaitu Pusat Latihan Dakwah Kundasang, SMK Agama Mohamad Ali dan SMA al-Irsyadiah. Ketiga-tiga institusi ini banyak membantu memberi kefahaman Islam kepada masyarakat sekitar terutamanya yang berbangsa Kadazan Dusun. Oleh itu, menjadi harapan kepada generasi akan datang agar dapat memartabatkan tradisi Kadazan Dusun seiring dengan kepesatan Islam yang merupakan agama penyelamat umat.

Sama-samalah kita memperjuangkannya.

SELAMAT BERCUTI

Pihak Masjid al-Bukhari mengucapkan selamat bercuti kepada semua warga SEMEKAR. Sempena cuti:
1) Jangan lupa Allah
2) Jangan lupa pelajaran dan ulangkaji
3) Jangan melakukan perkara-perkara yang memburukkan nama agama, keluarga dan sekolah.
4) Sempena piala dunia, jangan buat 'samba' di kepala.
5) Buat persediaan untuk semester kedua. Insya Allah Mudirah (Pengetua) kita sudah tiba.
Dan akhir sekali, jangan lupa mendapatkan informasi terkini SEMEKAR melalui web yang berkaitan seperti web ini, facebook asrama semekar dan web rasmi sekolah.