Jumaat, Mac 19, 2010

Keputusan SPM 2009

Secara ringkas dimaklumkan keputusan SPM 2009:
1) Syahrizam Tahir :12 A
2) Mohd Syaihan Jahali : 8 A
3) Fitri Ashikin Simon : 7A
Tahniah buat mereka dan lain-lain.

Sultan Muhammad al-Fateh

IKON : SULTAN MUHAMMAD AL-FATEH

Sabda Rasulullah SAW : “Kota Konstantinopel akan jatuh ke tangan Islam. Pemimpin yang menakluknya adalah sebaik-baik pemimpin, pasukan yang berada di bawah komandonya adalah sebaik-baik pasukan” (HR Ahmad).

Sultan Muhammad al-Fateh dilahirkan pada 27 Rejab 835H bersamaan 29 Mac 1432M.

Ketika dalam buaian lagi baginda sudah diisyaratkan bakal mencipta sejarah oleh seorang alim bernama Syeikh Syamsuddin al-Wali. Beliau pernah berkata kepada Sultan Murad (ayahanda kepada Muhammad) :

“Wahai Sultan Murad, bukan tuanku yang akan membebaskan kota Konstantinopel, tetapi anak yang di dalam buaian ini”, sambil menunjuk kepada Sultan Muhammad yang masih di dalam buaian.

Sepanjang hidupnya, Sultan Muhammad dilatih hidup sederhana, dididik dengan ilmu agama dan ilmu peperangan. Baginda membesar sebagai pemuda yang berbadan sasa, kuat dan tinggi. Pipinya putih kemerah-merahan dan berhidung mancung.

Sultan Muhammad menaiki takhta ketika berumur 19 tahun menggantikan ayahandanya yang mangkat.

Ketika itu, baginda sudah begitu arif dengan tipu helah musuh. Pernah Maharaja Konstantinopel mengirim guru-guru terbaik bagi mendidiknya mengenai istiadat raja-raja, tetapi baginda menolaknya.

Baginda sendiri yang membina benteng yang dinamakan Rumeli Hisarri yang bermaksud benteng orang-orang Rom. Baginda sendiri membuka baju dan serbannya, mengangkat batu dan pasir sehingga para ulama dan menteri terpaksa ikut serta.

Setelah berjaya menakluk Kota Konstantinopel pada 30 Mei 1453 selepas pertempuran selama 53 hari, Sultan Muhammad al-Fateh yang berumur 21 tahun ketika itu menukar nama kota tersebut kepada Istanbul dan menjadikannya sebagai ibu kotanya.

Suatu babak yang hebat berlaku ketika tentera dan pejuang Islam hendak menunaikan solat Jumaat di Masjid Aya Sophia. Timbul persoalan, siapakah yang layak menjadi imam. Sultan Muhammad al-Fateh mencadangkan gurunya, Syeikh Syamsuddin al-Wali tetapi dia menolak dengan alasan sudah tua.

Sultan Muhammad al-Fateh keluar ke kawasan lapang di depan masjid. Baginda menyuruh semua tenteranya berdiri lalu berkata, “Siapakah di antara kalian yang pernah meninggalkan solat fardhu lima waktu, sila duduk!”

Tiada seorang pun yang duduk menandakan kesemua tentera Sultan Muhammad al-Fateh tidak pernah meninggalkan solat lima waktu.

Kemudian baginda berseru lagi, “Siapakah antara kalian yang pernah meninggalkan solat sunat rawatib, sila duduk.”

Separuh tenteranya duduk. Kemudian Sultan Muhammad al-Fateh bertanya lagi, “Siapakah di antara kalian yang pernah meninggalkan solat sunat tahajjud, sila duduk!”

Semua yang berdiri, duduk kecuali seorang. Dia adalah Sultan Muhammad al-Fateh sendiri.

Semenjak baligh baginda tidak pernah meninggalkan solat lima waktu, solat sunat rawatib dan solat sunat tahajjud.

Sultan Muhammad al-Fateh mangkat pada 3 Mei 1481 ketika berumur 49 tahun setelah diracun oleh seorang Yahudi bernama Maesto Jakopa.

(Rujukan : Novel Sejarah Islam : Sultan Muhammad al-Fateh Penakluk Konstantinopel oleh Abdul Latip Talib, terbitan PTS Litera cetakan 2009)

(Dipetik dari web abunuha.wordpress.com)

Selamat Bercuti

Sempena cuti pertengahan semester 1 yang sedang berlangsung, pihak Masjid al-Bukhari mengucapkan selamat menjalani musim percutian. Beberapa perkara harus diambil perhatian oleh pelajar-pelajar:
1) Jangan lupa Allah di mana sahaja
2) Lakukan perkara yang menjaga nama baik keluarga dan sekolah
3) Musim panas!: Jaga kesihatan
4) Buat kerja rumah terutama pelajar PMR, SPM dan STPM
5) Jenguk2lah web sekolah dan kaitannya!