Ahad, September 26, 2010

Puasa Enam

Dipetik dari abunuha.com

Puasa enam boleh digabung dengan puasa qadha dengan syarat mendahulukan niat qadha. Namun mengasingkannya adalah lebih baik kerana lebih banyak amalannya, juga bagi keluar daripada perselisihan bagi mereka yang tidak menyetujui bahawa puasa sunat boleh digabung dengan puasa wajib.

Namun lebih menarik, jika puasa sunat enam itu bertepatan dengan hari khamis dan hari-hari putih (13,14 dan 15 setiap haribulan Islam), jadi boleh diniatkan dengan 3 dalam 1. Kalau campur qadha, jadilah 4 dalam 1.

Daripada Abu Hurairah ra beliau berkata : Rasulullah SAW telah bersabda : Sesungguhnya Allah Ta’ala telah berfirman :

“Barangsiapa yang memusuhi seorang waliKu, maka Aku akan isytiharkan perang terhadapnya. Seorang hambaKu tidak bertaqqarub (iaitu menghampirkan dirinya) kepadaKu dengan suatu amalan yang lebih Aku sukai lebih daripada amalan yang Aku fardhukan ke atasnya. Seseorang hamba sentiasa bertaqqarub dirinya kepadaKu, dengan amalan-amalan sunat sehingga Aku mencintainya.

Apabila Aku sudah mencintainya, maka jadilah Aku pendengarannya yang dia mendengar sesuatu dengannya, jadilah Aku penglihatannya yang dia melihat sesuatu dengannya, jadilah Aku tangannya yang dengannya dia melakukan kerja, jadilah Aku kakinya yang dengannya dia berjalan. Sekiranya dia meminta daripadaKu Aku akan kurniakannya dan sekiranya dia meminta perlindungan dariKu nescaya Aku akan melindunginya.” (HR al-Bukhari)